wtorek, 23 sierpnia 2016

Drożdżówki z serem i żurawiną.

W weekend przygotowałam ulubione drożdżówki mojego Męża (powinniście wiedzieć, że Mężu nie przepada za twarogiem, a te bułeczki zajada jak tylko wyjmę je z piekarnika - nawet nie da im przestygnąć).  Zaraz po włożeniu ich do piekarnika podzieliłam się tą informacją na FB i dostałam w tej sprawie kilka zapytań o przepis i przygotowanie, więc podzielę się z Wami jednym i drugim. Tylko bułeczkami nie poczęstuję, bo wszystkie wyszły i nie została ani jedna ;)



Przepis pochodzi z książki, która jest dołączona przy zakupie robota Thermomix - jednak na swoje potrzeby delikatnie zmieniłam proporcje.

Składniki na ciasto:
35g drożdży
60g cukru
125ml mleka
300g mąki
1 żółtko
2,5 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli

Składniki na masę:
250g sera białego (twarogu)
1 żółtko
4 łyżki cukru
kilka kropel aromatu do ciasta

Dodatki:
żurawina
jajko - do posmarowania drożdżówek

Cukier i drożdże rozpuścić w gorącym mleku, następnie wsypać mąkę, dodać żółtko, 2,5 łyżeczki oleju i pół łyżeczki soli - wszystko wymieszać, najlepiej za pomocą mieszadeł hakowych. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie miało jednolitą masę. 
Twaróg połączyć z żółtkiem, cukrem oraz aromatem i zmiksować - dość delikatnie, by nie powstała zbyt luźna masa.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 25-30 minut.

Co zrobić z ciastem i masą? Obejrzyj zdjęcia, a wszystko stanie się jasne.

Przepis na Thermomix:
Drożdże, cukier i mleko wymieszać - 40s, temp. Varoma, obr.2. Dodać mąkę, żółtko, olej oraz sól, wyrabiać 3min. obr poz. Interwał. 
Wszystkie składniki na masę serową wymieszać 30s, obr 3 (zwiększyć do 4 na ostatnie 5 sekund).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 25-30 minut.

Ciasto rozwałkować jak na zdjęciu poniżej.

Posmarować masą serową.

Posypać żurawiną.

I zwijać jak struclę.



Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.

Przełożyć na blachę i uformować drożdżówki.

Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Resztę zdjęć oglądacie na własną odpowiedzialność, za ewentualny ślinotok nie odpowiadam ;)







P.S. Białka, które mi zostały zamrażam, a po kolejnej porcji drożdżówek robię tort bezowy :)

Zapraszam Was również na mój profil facebook'owy :)

Pozdrawiam serdecznie i smacznego!

27 komentarzy:

  1. ślinka sama pociekła na widok zdjęci i przepisu
    mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy przygotowywałam ten post miałam to samo :P

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja też chyba je zrobię, bo wyglądają bardzo pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Arletko drożdżówki wyglądają przepysznie po prostu!!!
    Aż ślinka leci i nie wiem jak mam iść spać, gdy naoglądałam się takich pyszności:)
    pozdrawiam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten sam problem, jak na noc się naoglądam :P Mam nadzieję, że jednak zasnęłaś :)

      Usuń
  5. Wyglądają przepysznie! siedzę w pracy, popijam kawusie i oddałabym niebo za taką drożdżówkę! Niedobra Ty - takie rzeczy pokazujesz! :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam drożdżówki z serem! Wygląda to bardzo apetycznie i chyba postaram się wykorzystać przepis. Na weekend słodka przekąska jak znalazł! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na weekend robię powtórkę :) Przepis przetestowałam kilka razy, więc śmiało polecam :)

      Usuń
  7. Pysznie wyglądają. Lubię drożdżówki, ale do tej pory robiłam je sama tylko raz. Może czas na kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj tych, mam nadzieję, że Ci wyjdą :)

      Usuń
  8. wyglądają jak z najlepszej cukierni. gratuluję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i są ;) w mieście gdzie mieszkam nie znajdziesz lepszych :D

      Usuń
  9. Moje ulubione drożdżówki! Piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :) Smakują jak wyglądają :)

      Usuń
  10. Aż zaburczało mi w brzuchu serio!! Wyglądają pysznie, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń