Co roku staram się przygotować dla moich domowników coś nowego i tak w tym roku wypadło na przysmak z Saragossy przepis znalazłam tu.
POMARAŃCZOWE WIANUSZKI
- - sok i skórka z 1 małej pomarańczy
- - sok pomarańczowy z kartonika
- - 180 g mąki pszennej
- - 100 g masła
- - szczypta soli
- - 4 jajka rozmiar L
- - 1 l oleju rzepakowego do smażenia, ja zużyłam nieco mniej
LUKIER POMARAŃCZOWY
- - 120 g cukru pudru
- - około 30-40 ml soku pomarańczowego z kartonika
- - otarta skórka z 1/2 pomarańczy
Pomarańczę dobrze umyj i zetrzyj skórkę, następnie ją wyciśnij i uzupełnij sokiem z kartonu do 220 ml. Sok połącz z masłem, 1/2 skórki z pomarańczy, szczyptę soli zagotuj w większym rondlu. Dodaj mąkę i energicznie wymieszaj twardą łopatą przez ok. minutę. Ciasto przełóż do miski i poczekaj aż przestygnie. Następnie miksując ciasto dodawaj stopniowo jajka.
Przygotuj papier do pieczenia i potnij go na kwadraty 10x10 cm, rękaw papierniczy napełnij ciastem i na wyciętych kwadratach formuj wianuszki.
Do garnka o średnicy ok. 20 cm wlej olej (wysokość 4 cm) i podgrzej do temp. 160'-170'. Wianuszki wraz z papierem umieść w garnku (mi mieściły się 3 szt.) Po chwili odklej papier, wianuszki smaż z obu stron na złoty kolor i wyciągaj na ręcznik papierowy by odsączyć je z tłuszczu.
Miały być wianuszki - niestety nie miałam tak szerokiej końcówki do wyciskania, więc wyszło nieco inaczej ;)
Moja rada: przygotujcie sobie na blacie kawałki papieru a na nich wyciśnięte pączki - bardzo szybko się smażą i jeśli będziecie chcieli wyciskać je w trakcie smażenia, to możecie mieć węgielki ;)
Zrobiłam lukier, ale nie wyszedł mi tak ładnie jak chciałam, więc proponuję pączusie oprószyć cukrem pudrem. Mam nadzieję, że chociaż kilka sztuk zostanie do jutra.
Uwielbiam te wianuszki ;) Są przepyszne! :) Ja w tym roku tłusty czwartek miałam caaały tydzień ;) I chyba się przedłuży jeszcze ;)
OdpowiedzUsuń