niedziela, 31 stycznia 2016

Ciasto bananowe bez mąki


W sobotni ranek zadowolony Mężuś wrócił z treningu i nieśmiało zapytał czy mogłabym upiec ciasto, ale takie bez mąki, bananowe z bakaliami. Chwilę się zastanowiłam i stwierdziłam, że OK mogę spróbować. Poszperałam w necie i znalazłam przepis tu, po sprawdzeniu moich zasobów lekko go zmodyfikowałam.



Ciasto bananowe:
3 banany, 270g
2 jajka
1/4 szklanki oleju, 5g
garść rodzynek, 30g
garść żurawiny, 30g
garść słonecznika 30g
garść orzechów laskowych, 30g
1 filiżanka płatków owsianych, 70g
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 filiżanki wiórków kokosowych, 10g



Do miski wkładamy banany, jajka, olej, wiórki kokosowe i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180' przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto wyciągnąć z foremki i tak zostawić do ostygnięcia.

Przepis do TM - pierwszą część składników wkładamy do pojemnika 10s/obr.5 (proponuje wylot zakryć miarką), następnie umieścić drugą część składników 20s/obr. 2-3.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz