Sezon truskawkowy w pełni, więc czas wykorzystać dobra, które kuszą swoim kolorem ;) Uwielbiam jeść truskawki, w sumie to ja ogólnie lubię jeść - ale dziś tylko o owocach... no prawie ;)
Moje balkonowe krzaczki są raczej skromne - dlatego posiłkuje się truskawkami z warzywniaka.
Dziś przygotowałam dla Was kilka przepysznych inspiracji truskawkowych, które zazwyczaj przygotowuję :) Ciasta, ciasteczka do koloru do wyboru - jeśli jesteś na diecie wybacz! ;)
Mini torcik bezowy z truskawkami
Placek z galaretką i owocami oraz placek z kremem i owocami
Torcik bezowy, truskawkowo-malinowy
Babeczki z galaretka i truskawkami
Wszystko takie pyszne .... ;( Jednak tylko mogę pomarzyć o takich pysznościach ze względu na zaawansowaną skazę białkową i nietolerancję niektórych składników, zazdroszczę bo wypieki na pewno pyszne ;(
OdpowiedzUsuńPrzez prawie rok miałam z diety wykluczoną laktozę - i się troszkę 'nacierpiałam', bo uwielbiam białko, więc troszkę Cię rozumiem. Mam nadzieję, że kiedyś znajdziesz jakieś pyszne słodkości, które będziesz mogła jeść :)
UsuńJa jestem taki typem, że owoce jadam tylko surowe bez dodatków w ciastach czy innych potrawach nie tknę. Tak samo truskawki tylko w niezmienionej postaci, ewentualnie zmiksowane bez żadnego dodatku.
OdpowiedzUsuńTo Ty jak moje dzieciaki :) z ciasta wygrzebują i mi oddają ;) a z krzaczka jedzą :)
UsuńArleta torcik bezowy, truskawkowo -malinowy pobił wszystko na łopatki! Moje ukochane smaki - truskawki, beza i czekolada - koniec zatraciłam się przez Ciebie na amen - i to jeszcze o tej porze!
OdpowiedzUsuńWybacz :) ;) Na życzenie Mężusia zrobiłam :) Następny będzie na prośbę mojej Mamy :)
Usuń😍 Moje ślinianki szaleją! Ten tort bezowy do mnie krzyczy i ciągle wracam do jego zdjęcia i na niego patrzę. :) Może podasz przepis?
OdpowiedzUsuńMoniko chętnie Ci podam :) Tylko, że białka ubijam w Thermomixie, zwykły mikser spaliłam rok temu i do dziś nie mam ;)
UsuńPrzepis:
4 białka w temp. pokojowej
Białka ubijam ze szczyptą soli, a gdy łapią formę dodaje drobny cukier do wypieków, po ubiciu przekłada łyżką na papier do pieczenia (dwa krążki) - wkładam do piekarnika nagrzanego do 150'C na 15 min. potem zmniejszam temp. na 100' i 60-70 min. (termoobieg)
Jeśli chodzi o krem, to muszę się przyznać, że kupiłam gotowca - śmietankowego, ale czasami robię ze śmietanką 36% - ubijam (jest mniej słodka, więc w sumie chyba lepiej by pasowała).
Na wystudzone bezy wykładam krem, kładę owoce, znowu kładę bezę, krem i owoce - polewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. :)
Beze można przygotować nawet dzień wcześniej, kremem najlepiej przekładać przed podaniem.
Dzięki! Jutro robię. :)
UsuńTego cukru to 240g o ile pamięć mnie nie myli :)
Usuńo ludzie jak bym chetnie zjadla
OdpowiedzUsuńTo rób, a jak nie to wpadaj w weekend na Mazury - u mnie na stole co weekend coś ;)
UsuńJa robię z bezą / niestety kupną bo nie umiem/ na to serek mascarpone ze śmietaną 33% , truskawki i czasem wiórki kokosowe...
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś tymi zdjęciami :)))
Ja na moją 30-dziestkę robiłam z kupna bezą, ale ona jest... Ja bezę kilka razy próbowałam, nie zawsze mi wychodziła, ale w końcu się nauczyłam :) ach :D Gosiu idź ćwiczyć bezę i będziesz miała pycha torcik :) z wiórkami kiedys będę musiałą spróbować :)
Usuńwszystko wygląda świetnie. szkoda, że sezon na truskawki trwa tak krótko. dla mnie niezastąpiona jest beza z truskawkami
OdpowiedzUsuńzrobiłam sie glodna :P
OdpowiedzUsuń